Lucia i Daggis

I dag har vi været til lucia i Storms Daggis. Lucia er en meget større begivenhed i Sverige end i Danmark. Alle større byer har deres egen luciabrud, og det fejres altså også i Daggis. Forældre og større søskende skulle være på plads i skolens kantine klokken 16, og så kom de små ellers. De var alle klædt ud, og her er der flere forskellige muligheder. Pigerne er typisk luciabrude, mens drengene kan være pebbarkakor eller nisser – ja eller lucia”brude” hvis de vil det.

MIK_4064

Efter de små poder var kommet ind og stillet op sang de flere sange for os. Storms fine stemme hørtes igennem alle de andres. Sådan har det aldrig været med Thorbjørn, som synger lidt mere forsigtigt.

MIK_4065

Efter de fine sange var der lussekatter, pepparkakor, saft og kaffe. Et rigtigt fint arrangement.

På billedet nedenfor ses lussekatte, som er bagt af en bolleligende dej men med safran og rosiner. De er rigtigt gode, og sælges over alt i Sverige i december måned.

img_0295_lussekatter1

Jeg læste i øvrigt en artikel i dag om, at det er muligt at få selv et arrangement, som det vi var til i dag til, at omhandle racisme. I finder artiklen her.

Vi skal vist passe på, at vi ikke bliver bange for vores egen skygge.

Jagt og nisser

Dagen i dag har budt på lidt af hvert. Formiddagen bød på (harer)jagt, og Inca var med for første gang. Det er blevet rigtigt Subaru vejr, men Anders’ Audi klarede sig nu også helt godt, da vi i snevejr kørte mod Rusthållet. I første såt blev der rejst 5 fasaner, og der blev afgivet et enkelt skud til dem, dog uden at nogen af dem blev ramt. Inca syntes, at sådan et skud lød temmeligt højt, men hun kom ret hurtigt over det. I såten efter blev der skudt 5 harer. De blev alle skudt langt fra hvor jeg gik, men hver gang søgte Inca helt hen til mig og gik der et stykke tid før hun igen søgte lidt ud. Der var ikke de helt store søg i hende i dag, og hun brugte mere tid på de andre hunde og jægerne end på at lede efter vildt. Det til trods så var der ros til hende fra både husse (mig) og flere af de andre jægere.

Formiddagens sidste gik tilbage til gården, og der rejste ganske mange harer, men de fleste stak ud igennem siden af drevet, præcis der hvor der ikke stod nogen post. Der blev dog leveret en enkelt – der dog ikke kom med på “paraden” inden jeg stak næses hjemover.

Vej hjemme klædte jeg om, og så gik det ellers afsted til Helles nye arbejde, hvor der var jule tamtam. Det blev en rigtig hyggelig eftermiddag, men julemand, julesange, masser af slik, gaver til børnene, god mad og hyggelige mennesker.

Det lille møderum midt i kantinen var virkeligt et hit blandt børnene. Storm var næsten ikke til at drive fra rattet. Men det er selvfølgeligt heller ikke mange steder, der står et folkevognsrugbrød midt i “stuen”.

Ungerne nåede også at indtage kælderens slaraffenland med spillemaskiner, pool, dart og meget andet. Gad vide om Helle overhovedet får tid til at arbejde…